Voimanosto

Voimanosto on kilpailulaji, joka koostuu kolmesta eri liikkeestä: jalkakyykystä, penkkipunnerruksesta ja maastavedosta. Kilpailuissa jokaisesta nostomuodosta on kolme yritystä ja kilpailijan on saatava ainakin yksi jokaisesta hyväksytyksi, jotta hänet voidaan pisteyttää.

Voimasta on mitelty jo Antiikin aikoina, mutta voimanosto nykyisessä muodossaan kehittyi omaksi lajikseen 1970-luvulla. Alunperin maastavedon tilalla oli hauiskääntö. Voimanoston osista jalkakyykkyä pidetään monipuolisempana tapana harjoittaa kehoa ja sen avulla testataan myös kehon kokonaisvaltainen kunto. Kyykky on raskas liike, mutta sen harjoittamisen avulla saadaan aikaan hyviä tuloksia. Kyykky on hyvä tehdä alusta asti oikein: aloittelijan onkin parasta pyytää apua ulkopuoliselta arvioijalta ja seurata omaa liikerataansa peilin kautta. Suuremmilla painoilla liikesarja saattaa olla vaarallinen nivelille väärin kyykätessä. Liike on mahdollista suorittaa vaihdellen liikeratoja: alussa on hyvä keskittyä pienempiin painoihin ja lisätä niitä vähitellen voiman ja taitojen kasvaessa.

Penkkipunnerrus tehdään maaten selällään. Suorituksessa nostetaan levytankoa painoineen ylös suorille käsille. Tankoa ja painoa ei saa pompauttaa pois rinnalta. Tässä suorituksessa keskitytään rintalihaksiin ja muihin ylävartalon työntölihaksiin. Tangosta otetulla otteella on vaikutuksensa siihen, mihin lihaksiin liike eniten kohdentuu.

Liikkeistä kolmas, eli maastaveto, on jalkakyykyn tavoin melko monipuolinen liike ja sitä pidetään myös hyvänä harjoitteluna kuntosalilla. Maastavedossa on kaksi tyyliä: jalat lähellä toisiaan tai enemmän harallaan sumopainija-tyylillä. Liike käy eniten etu- ja takareisiin, pakaroihin, selkään sekä kyljen lihaksiin.

Voimanosto on selvästi suosituinta Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Suomessa toimii kaksi lajiliittoa, Suomen Voimanostoliitto ja Finland Powerlifting Organization. Liittojen välillä on joitakin eroja sääntöjen kohdalla. Suomessa kilpailevia lajin harrastajia arvioidaan olevan noin tuhat. Lajissa kilpaillaan eri painoluokissa: miehillä sarjat alkavat 52-kiloisista ja loppuvat superraskaaseen sarjaan 140 kiloon. Naisten sarjat alkavat 47-kiloisista. Eri ikäisille on omat sarjansa: nuorimmat ovat 14-vuotiaita ja sarjoja riittää aina 80-vuotiaisiin asti. Kisassa suoritetaan ensin jalkakyykky, sitten penkkipunnerrus ja viimeisenä maastaveto. Kisojen säännöt säätelevät, millaisia tukivarusteita kilpailijat voivat käyttää: monet käyttävät tukivöitä ja nostotrikoita sekä erilaisia rannesiteitä.