Turvallisuus salilla

Kuntosalilla treenatessa ollaan tekemisissä raskaiden painojen ja mekaanisten laitteiden kanssa, joten niiden käytössä tulee aina noudattaa erityistä huolellisuutta. Kokematon salilla kävijä voi esimerkiksi aloittaa treenaamisen liian kovaa, jolloin vahinkojen riski kasvaa. Omien rajojen tunteminen on tärkeää myös pidemmän aikaa salitreeniä harrastaville. Ammattitaitoisen kuntosalin henkilökunta puolestaan valmistautuu jo etukäteen mahdollisiin loukkaantumisiin.

Liian kova treeni voi johtaa vakaviinkin vammoihin

Erityistä tarkkuutta salitreenaamisessa on noudatettava henkilöiden, jotka kärsivät sydämen sairauksista. Liikunta on aina aloitettava asteittain ja lääkärin suositusten mukaisesti, sillä sydänkohtauksen riski liian voimakkaan ponnistelun alla on huomattavasti kohonnut. Salin henkilökunnan on hyvä olla tietoinen mahdollisista seuraamuksista ja varautua niihin mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi defibrillaattori voi olla apu sydänkohtauksesta selviämiseen.

Liian kova treenaaminen ei ole suotavaa myöskään perusterveille, sillä se tuo mukanaan enemmän haittoja kuin hyötyä. Jos painot ovat turhan suuret, tekniikka kärsii, mikä voi tuoda mukanaan esimerkiksi pysyviä selkävaivoja tai muita vastaavia. Välttävän lämmittelyn jälkeen aloitettu kovatehoinen treeni aiheuttaa helposti lihasrevähdyksiä – salin henkilökunnan lisäksi myös itse treenaajan tulee kantaa vastuu omasta terveydestään.

Miten parantaa turvallisuutta salilla

Aiemmin mainittujen vakavien sydänongelmien lisäksi salilla sattuu ja tapahtuu, ja pienemmät loukkaantumiset eivät ole harvinaisia. Salin tulisikin aina olla valvottu ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta. Kuntosalin laitteissa tulee olla selkeät, suomenkieliset ohjeet niiden käyttöön mielellään kuvallisten ohjeiden kera, ja uudet asiakkaat on hyvä kierrättää salin läpi opastaen erikseen, miten laitteet toimivat.

Tämän lisäksi salilta tulisi löytyä tarvittavat välineet ensiavun antamiseen. Tyypillisiä vammoja salilla ovat pienet revähdykset ja nyrjähdykset. Ensiapukaapista onkin hyvä löytyä ainakin kylmäpusseja ja kompressorisiteitä, sillä mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä tehokkaammin se vaikuttaa. Lisäksi ensiapukaappiin on hyvä varata perustarvikkeita, kuten puhdistusainetta ja laastareita. Ensiavun jälkeen vamman laadusta riippuen treenaaja on hyvä ohjata lääkärin tarkastukseen.

Ensiaputaidoista voi olla hyötyä myös salilla

Salin varustelun ja henkilökunnan osaamisen tulee olla ajan tasalla, mutta myös asiakkaat voivat vaikuttaa turvallisuuteen. Ensiaputaidoista on hyötyä kenelle tahansa, sillä onnettomuustilanteet ovat lähes poikkeuksetta yllättäviä, eikä henkilökuntaa aina ole näköpiirissä. Jos siis näet salikaverisi hädässä, älä epäröi toimia; anna tarvittava ensiapu ja soita hätänumeroon. Hätäkeskus neuvoo miten toimia siihen saakka, kunnes ambulanssi pääsee paikalle.