Painonnosto

Painonnosto on urheilulaji, jota on harrastettu pitkään. Se on ollut olympialaji jo 1800-luvulta asti ja Suomeen perustettiin painonnostoliitto jo vuonna 1934. Alkuaikoina kisailtiin erilaisten nostolajien yhdistelmillä, kuten yhdellä kädellä nostolla. Aiemmin lajiin kuului myös punnerrus, joka jätettiin pois 1970-luvulla.

Naisten painonnosto otettiin olympialajiksi vuonna 2000 Sydneyssä. Lajissa levytangon mitat ovat tarkkaan määriteltyjä: niin sen pituus, paksuus ja paino, kuin myös siihen lisättävien painojen koko. Lajissa on myös eri painoluokat, joita miehille on kaikkiaan kahdeksan ja naisille seitsemän. Miesten luokat alkavat 56-kiloisista ja päättyvät 105-kiloisiin, kun taas naisilla painoluokat on 48-kiloisista aina 75-kiloisiin asti. Kilpailu jakautuu kahteen osaan, tempaukseen ja työntöön.

Painonnoston voisi kuvitella olevan puhdas voimalaji, mutta kyseessä on myös taitolaji ja sen harjoittelu tulisi aloittaa varhain, mikä urheilija haluaa nousta todelliselle huipulle. Klassinen painonnosto vaatii keholta liikkuvuutta ja ketteryyttä. Lajissa menestymiseen ei riitä pelkkä voimaharjoittelu, vaan se vaatii myös tuekseen muita lajia, jotta keho kehittyisi kokonaisvaltaisesti. Monet painonnostajat harjoittavat ohessa esimerkiksi uintia, aerobista liikuntaa ja nyrkkeilyä.

Painonnoston alkuaikoina erityisesti Itävalta, Ranska ja Saksa hallitsivat lajissa, mutta myöhemmin myös USA ja Egypti nousivat lajissa maailman huipulle. Myöhemmin useat Itä-Euroopan maat näyttivät lajissa voimansa. 1990-luvulta alkaen kovia maita ovat olleet Turkki, Kiina, Kreikka, Bulgaria ja Iran. Yksi lajin vahvoista maista on ollut kautta aikojen Venäjä, jonka valmennuspuolella on panostettu lajiin paljon. Suomessa lajissa ei ole ollut kovaa kärkeä varsinkaan viime vuosien aikana. Viimeinen olympiaedustajamme on ollut Karoliina Lundahl Sydneyn olympialaisissa.

Painonnosto koostuu kahdesta osasta, tempauksesta ja työnnöstä. Tempauksessa levytanko nostetaan yhdellä liikkeellä suorille pään yläpuolelle. Tempauksen voi tehdä saksaamalla, jossa toinen jalka on edessä ja toinen takana, tai istuvalla tyylillä kyykistyen. Tempauksessa yksi tärkeimpiä taitoja on tasapainon säilyttäminen.

Työnnössä painot nostetaan ensin maasta olkapäille ja sitten suorille käsille pään yläpuolelle. Työnnössä sen kaksiosaisuus tekee liikkeestä haastavan, ja onkin tärkeää, että keho toimii moitteettomasti yhteen. Tekniikan on oltava hallussa puhtaan suorituksen toteuttamiseksi. Nostajilla on kolme yritystä ja korotukset tehdään vähintään 2,5 kg välein. Miesten tangon paino on 20 kg ja naisten 15 kg ja lisättävät levypainot ovat tietenkin eri painoisia 1,25 kg ja 25 kg välillä.